NL | FR
ESC 2017: Een goed congres weliswaar zonder grote verrassingen: don't change a winning team?
  • Guy Van Camp

Het ESC congres was opnieuw een groot evenement, deze maal georganiseerd in Barcelona en het moet gezegd worden dat de organisatie op zijn minst als goed beoordeeld kan worden. Hiervoor dus een dikke pluim voor zowel het ESC als de lokale organisatoren in Barcelona.

Net zoals de afgelopen jaren is het een zeer groot congres geworden met meer dan 500 sessies en 11 000 abstracts die de leidraad zouden moeten vormen voor de Europese cardioloog om een optimale patiëntenzorg te verzekeren en die de 'driving force' betekenen voor alle cardiologen om meer actief en efficiënt tijd te investeren in onderwijs en onderzoek. Ook al kan men niet beweren dat er wereldschokkende nieuwe informatie werd toegelicht, sommige nieuwe studies die werden voorgesteld waren deze maal wel positief (de laatste jaren waren de resultaten van de Clinical Trials vaak negatief). Bovendien werden op de vele abstractsessies tonnen wetenschappelijke informatie voorgesteld.

Centraal in dit ESC-congres stond de '40 years of PCI'; dit om de nadruk te leggen op de impact die PCI heeft gehad op alle deelaspecten van de cardiovasculaire zorg.

Ook dit jaar werden nieuwe richtlijnen maar liefst vier voorgesteld en zij verschenen inmiddels ook in de European Heart Journal: Valvular Heart Disease, Peripheral Artery Disease, STEMI en Dual Antiplatelet Therapy. Men kan zich afvragen of deze richtlijnen niet te vaak worden herschreven en niet een industrie op zichzelf zijn geworden. De nieuwe richtlijnen betekenen immers niet alleen een bonus voor het ESC (steeds goed bijgewoonde sessies), maar ook voor de European Heart Journal (via vele referenties stijgt de impactfactor van het tijdschrift aanzienlijk) en tevens voor de auteurs voor wie deze richtlijnen een eenvoudig vehikel zijn om hun 'impact factor' en 'citation index' te doen stijgen. Proef op de som: kijk eens na hoeveel nieuwe indicaties van klasse Ia (echte harde evidentie) in elk van deze nieuwe richtlijnen zijn verschenen in vergelijking met de vorige edities? Deze misschien wat provocatieve uitspraak doet niets af aan de educatieve waarde van de richtlijnen: ze zouden dan ook beter in een tekstboek verschijnen en niet in de wetenschappelijke tijdschriften. Er is geen twijfel dat ze educatief erg waardevol zijn en je kunt de richtlijnen van dit jaar al in detail bekijken op de website van het ESC (gratis) of in de European Heart Journal. Zij die eerder een korte samenvatting wensen van deze vier richtlijnen, zo nodig toegelicht binnen een Belgisch kader, kunnen terecht bij het volgende nummer van Acta Cardiologica.

En voor hen die gedurende het jaar rustig de voor hen meest belangrijke sessies willen herbeleven vanuit de huiskamer, is er nu de ideale website: http://congress365.escardio.org.

Op zeer eenvoudige en intuïtieve manier wordt de gebruiker geloodst naar de sessies die hem interesseren. Vergeet uiteraard ook niet via de zoekfunctie te kijken naar de Hot Line- en New Clinical Trials-sessies. In dit nummer van het Tijdschrift voor Cardiologie zal de lezer de samenvattingen terugvinden in zijn moedertaal van enkele erg belangrijke meetings van dit ESC.

Wat echter niet vervangen kan worden met een online overzicht, is het netwerken dat dit grote congres toelaat. Contacten leggen met binnenlandse en buitenlandse cardiologen op het ESC kan soms de aanzet zijn voor een erg succesvolle samenwerking die jarenlang professioneel vruchtbaar kan zijn. Afspraak dus volgend jaar in München!

Niets van de website mag gebruikt worden voor reproductie, aanpassing, verspreiding, verkoop, publicatie of commerciƫle doeleinden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Het is ook verboden om deze informatie elektronisch op te slaan of te gebruiken voor onwettige doeleinden.